Brokkolis csirkés rizottó barna rizzsel – Krémes, mégis egészséges változat
Brokkolis csirkés rizottó barna rizzsel – Krémes, mégis egészséges változat
Ez a brokkolis csirkés rizottó barna rizzsel egy egészséges, mégis ínycsiklandó változata a klasszikus rizottónak. A barna rizs gazdagabb rostokban és tápanyagokban, miközben a brokkoli és a csirke fehérje adja meg a gazdag ízt és a tápláló összetevőket.
Hozzávalók:
- 200 g barna rizs
- 300 g csirkemellfilé
- 1 kisebb fej brokkoli
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 600 ml csirkehúsleves (vagy zöldségalaplé)
- 1 dl fehérbor (opcionális)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj (opcionális, a krémesebb ízért)
- 50 g parmezán sajt (frissen reszelt)
- Só, bors ízlés szerint
- Egy csipet szerecsendió (opcionális)
Elkészítés:
Előkészítés:
- A barna rizst alaposan öblítsd át hideg vízzel, majd egy közepes lábasban tedd fel főni 1,5 csésze vízben. Főzd körülbelül 25-30 percig, amíg megpuhul, de még enyhén rágós marad. Ha elkészült, tedd félre.
- A brokkolit szedd rózsáira és párold vagy forrázd le egy-két percig, amíg roppanósan puhára nem válik. Ha elkészült, szűrd le, és tartsd félre.
- A csirkemellet vágd kis kockákra, majd sózd, borsozd.
A csirke és a hagyma pirítása:
- Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd add hozzá a csirkemell kockákat. Pirítsd meg őket aranybarnára, majd vedd ki és tedd félre.
- A serpenyőbe, ahol a csirke pirult, tedd bele az apróra vágott hagymát, és párold üvegesre 2-3 perc alatt. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd további egy percig.
Rizottó elkészítése:
- A serpenyőbe add hozzá a barna rizst, és keverd össze a hagymás-fokhagymás keverékkel. Pirítsd egy-két percig, majd öntsd fel a fehérborral (ha használsz), és hagyd elpárologni a folyadékot.
- Fokozatosan add hozzá a csirkehúslevest, egy merőkanállal egyszerre, és folyamatosan kevergesd. Várj, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd ismét adj hozzá újabb merőkanál levest. Ismételd addig, amíg a rizs megpuhul és a kívánt állagot el nem éri (kb. 20-25 perc).
Végső simítások:
- Amikor a rizottó kész, add hozzá a megfőtt brokkolit és a pirított csirkét. Keverd össze, majd ízesítsd sóval, borssal, és ha szereted, egy csipet szerecsendióval.
- A végén keverd hozzá a vajat (ha használsz) és a frissen reszelt parmezán sajtot, hogy extra krémes legyen.
Tálalás:
- Tálald az elkészült rizottót melegen, egy kis extra parmezánnal és friss borssal a tetején, ha szeretnéd.
Ez a brokkolis csirkés rizottó barna rizzsel tökéletes választás egy tápláló és ízletes étkezéshez, miközben megőrzi a klasszikus rizottó minden finomságát, de sokkal egészségesebb formában!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése